söndag 28 februari 2010

Åland

Åland kändes som Finland och Sverige på samma gång. Finsk tid på klockan och euro i plånboken, men svenskt språk i tidningen och svensk melodifestival på tvn.
Åland hade samma väder som Stockholm - vinterdis och snöslask, men väldans trevligt hade vi ändå. Och Mose köpte en väska med finskfinska Snusmumriken på.

fredag 26 februari 2010

Båt på isvatten

Vi åker till Åland idag. Med båt naturligtvis. Över is och djupt hav. Med presenter och kakor. Det här med stor båt är i princip något nytt för mig och jag känner mig inte helt bekväm med att inte veta vad som komma skall.
Men kul ska vi ha!
Ha en bra februarislutshelg.
Skeppohoj.

torsdag 25 februari 2010

Klipp och klistra

Av Elle-tidningar kan man göra mycket. Jag har så svårt för att bara slänga utan att ens försöka återvinna. Så varför inte göra några kort. Att sätta på paket eller skicka med posten. Eftersom pappret är så tunt är det dumt att kladda på en massa lim, så jag använde mig av små bitar dubbelhäftande tejp. Klistra upp de urklippta bitarna på tjockt papper. Som de är eller sätt ihop helt olika bilder, som till exempel pandan och rosetten.



onsdag 24 februari 2010

Sockersött

Idag ser den böljande snön ut som fluffig sockervadd.
Då kan det vara passande att se den mest pastelliga och sockriga film som finns.
I väntan på sommarvärme, blinkande nöjesfält och, som sagt, seg, kladdig och sockersöt sockervadd. Marie Antoinette.


måndag 22 februari 2010

I love Tåg

SJ är årets stora skämt. Stackars de som jobbar PÅ tågen. För att ta ett exempel fick de gå längs med tågen och sparka bort is igår. I 17 minus. På varje perrong längs med resan Nässjö-Stockholm. Vi satt ju där inne, i värmen. I hur många timmar som helst. Ungefär såhär såg vår resa ut:
Först var tåget över en timma försenat till Nässjö.
När vi kom till Mjölby hände det inte så mycket mer. Där var vi fast. Så efter någon timme eller så fick vi klä på oss, gå ut och ta tåget som kom efter. Vi satt på tåggolvet ett tag eftersom tåget var överfullt, tills en snäll människa gav oss sin plats. Tackar!
Sen fick vi backa en bit.
Sen kom vi iväg.
Varje gång vi stannade fastnade tågdörrarna. Lite längre norrut fylldes tåget på med ytterligare passagerare från ett annat trasigt tåg.
Vi funderade en smula på hur man gör för att komma ut ur tåget snabbt. Ifall det börjar brinna eller så. Folk satt och stod liksom lite överallt. Och allas väskor låg slängda lite här och var.
Men fram kom vi. Sådär lite före 01.00. Ungefär 4,5 timmar för sent. men som sagt, fram kom vi allafall. Till skillnad från andra resenärer den dagen.


onsdag 17 februari 2010

Kram

Idag har vi varit hos allraste finaste Ester. Om jag hade vetat om du tycker att det är ok att vara med på bild på internet hade jag lagt upp en här. Men bara så att du vet: Mose och jag gillar dig!

tisdag 16 februari 2010

Bästa samtalet

Nu: har jag sommarlängtan. Jag går och funderar på solhattar, glassorter, jordgubbar och gröngräs. Jag letar efter vårtecken under snön, på himlen, mellan träden... Att prata om vädret har blivit till en sport under den här vintern. Snö och ännu mer snö kan man diskutera i det oändliga. Väderprat är svenskarnas nationalsamtalsämne.
Idag: har vi sjungit blinka lilla stjärna tjugofem gånger, ätit biskvi och chokladboll, handlat reasmycken, hostat byggdamm och somnat på kafé (vissa av oss). En bra dag alltsomallt.

måndag 15 februari 2010

Dödsfällan

Så. En ny vecka. Som började med fasansfull stress. Jag kan tycka att jag just därför är värd några fina sånger. Med en av mina absoluta favoriter.
Idag undrar jag: hur färdas man i Sthlm under rusningstrafik? Efter snart 9 år i huvudstaden har jag ingen aning. Rusningstrafiken ger mig hjärtklappning, andnöd, yrsel och ångest. Skyll mig själv, kan jag tänka, och det tänker jag.
Men iallafall: för att bota rusningstrafiksångesten skickar jag med två finafina sånger.

söndag 14 februari 2010

Heartache

Hoppas att ni har haft en bra Alla Hjärtans Dag.


fredag 12 februari 2010

Medicin

Jag är krasslig idag. Har liksom ont överallt, fryser och svettas. Så jag kurerar mig med alvedon, apelsin, äpple, vindruvor, godis och kaffe. Nu är det bara att vänta på friskhetstecken.

torsdag 11 februari 2010

Himmelsk lampa i plast

Vi åkte till Ikea häromdagen. Och Mose fick välja lampa till vårt sovrumsfönster. Ingen i glas (glaslampor går bara sönder när katterna puttar ner dem), ingen alldeles för hög, ingen alldeles för vid, men gärna en med finfina färger. Så han valde den här. Från Ikeas barnavdelning. Orange med små vita moln. Kan det bli bättre?! Skynda att fynda innan de tar slut!

onsdag 10 februari 2010

Äntligen...

...kan jag lägga upp större bilder på den här dumbloggen. Och snart ja mycket snart ska jag fixa till de små bilderna i rubriken längst upp, för nu ser det ju jätteknasigt ut. Hurra för stora bilder!

Ny kudde

Vi hjälptes åt att sy en ny Kudde i eftermiddag.
En Kudde som minst sagt syns väl.
En Kudde med en stor tvättlapp på utsidan.
Kudde och Nalle är viktigare än allt annat. På senare dar har de till och med lärt sig prata.

Paolo, jag och musklerna

Jag har hittat en alldeles egen personlig tränare. Vi tränar en kvart om dagen (oftast varannan dag). Och träningsvärken sticker i varenda muskel. Och jag inbillar mig att jag blir stark starkare starkast. En kvart låter kanske lite mesigt, men jag lovar - man svettas helt galet mycket.

tisdag 9 februari 2010

Snölek

Snö. Mer snö. Ännu mer snö. Det slutar aldrig snöa, verkar det som. Kanske är det här bästa vintern någonsin. Om man ser till vädret. För på vintern ska ju snön ligga tjock. Annars kan man ju lika gärna vara utan vintern. Jag har glömt hur det var före snön.



måndag 8 februari 2010

Lite kärlek i februari


Kommersiellt eller inte, jag gillar alla hjärtans dag. Och därför överöser jag oss med virkade hjärtan, som inte är ett dugg svåra att göra. Mönstret nedan går att variera i oändlighet. Öka eller minska antalet maskor i första varvet om du vill göra ett mindre eller större hjärta. Eller välj helt enkelt ett riktigt tjockt eller väldigt tunt garn.
Så här gjorde jag mina hjärtan:
Virka 2 luftmaskor.
Virka 5 fasta maskor i andra luftmaskan från nålen. Nu har du en liten ring.
Virka 2 fm i varje fm varvet ut (10 maskor).
Virka 1 fm i första fasta maskan, 2 fm i nästa. Upprepa varvet ut (15 maskor).
Virka 1 fm i nästa 2 fm, 2 fm i nästa. Upprepa varvet ut (20 maskor).
Virka 3 varv med en fm i varje fm.
Klipp av tråden och fäst.
Virka likadant en gång till, men klipp inte av tråden i slutet.
Nu har du två små "skålar".
Virka ihop de två "skålarna" med 5 fm (se bild nedan).
Virka sedan ett helt varv runt med fm så att du får 35 maskor runtom (minska eller öka om det behövs).
Virka fm i nästa 3 fm, 2 fm ihop. Upprepa varvet ut (28 maskor).
Virka 3 varv med fasta maskor.
Virka fm i nästa 2 fm, 2 fm ihop. Upprepa varvet ut (21 maskor).
Virka 2 varv med fasta maskor.
Virka fm i första fm, 2 fm ihop. Upprepa varvet ut (14 maskor).
Virka ett varv med fm.
Fyll hjärtat.
Virka 2 fm ihop hela varvet ut (7 maskor).
Virka 2 fm ihop, upprepa tills hålet är igenvirkat. Avsluta med en smygmaska.
Klipp av garnet och fäst.
Klart

söndag 7 februari 2010

Textilkonstnären


Ikväll målar Mose på tröjor. Man kan nästan gissa vem han ska ge den till. Imorgon ska vi måla fler, för väldans kul är det minsann.

torsdag 4 februari 2010

Kaninen Dusti

Ett gammalt reagarn blev en fin liten kanin. Han ser en smula sorgsen ut, det kan jag medge. Men Mose har redan adopterat kaninen och döpt honom till Dusti. Han frös i snöyran, så vi gav honom en skön halsduk. Då blev han lite gladare. Det allraste finurligaste med Dusti är att han både har små tår och tummar. (Originalmönstret kommer från Mia Bengtssons bok Virka Amigurumi)


Bright Star

Om du känner för att se något som gör ont i hjärtat. För att det är så vackert och sorgligt på samma gång.

onsdag 3 februari 2010

Tjusig återvinning

Gör tjusiga paket av gamla magasin! Återvinning är så himla fiffigt, kreativt och kul. Så sätt igång och mät, klipp och klistra finfina paketrosetter av tidningspapper! Här kan ni se hur jag gjorde.

tisdag 2 februari 2010

Vinterblomma

Jag virkade en blomma. En ros tror jag. Kanske en brosch eller ett hårspänne. Mönstret hittade jag i Erica Laurells bok "Väldigt Virkat", som för övrigt är väldigt trevlig.


måndag 1 februari 2010

Kvällsmusik

Ikväll:
Rosie Thomas

Helgtankar

I helgen hade vi mycket att göra. Jag gillar att ha mycket att göra. Luncher och middagar med vänner, pulkaåkning, kyrkan, pyssel, bakning och en hel del annat. Såna helger är bra. Och vi har diskuterat om det går att väga upp sorgligt med glatt... Om man tex läser en massa sorgliga texter om hemskheter som händer i världen... mår man bättre om man läser om lyckliga människor, om härligheter, om allt som är bra? Vi kom nog fram till att det är himla viktigt att göra något, inte bara sitta och fälla tårar på köksbordet. Och att blanda sorgligt och lyckligt så att man liksom orkar med att göra bra saker. Så fantastiskt smarta var vi i helgen.