måndag 30 november 2009

1a advent

Nu har vi firat första advent som man ska, med tända ljus och lussekatter. Och en hel del smoothie, som har en tendens att hamna i ansiketet på vissa. Mose och jag har klätt in hela staketet med julbelysning och hipp hipp hurra för alla små miljoner lampor som fungerade. Och små fötter har varit skönt varma hela regnruskiga dagen tack vare splitter nya finfina sockor som gamlafarmor stickat.




söndag 29 november 2009

Lite annorlunda är inget fel att va

Skit också att jag inte hann sätta upp adventsprylarna till idag, men det får bli morgondagens bestyr istället. Och varför inte - måndagar behöver ju livas upp.
Nu ska jag sova, men först ska jag lyssna lite på trasdockorna. Görs såhär bra barnprogram nu för tiden?

onsdag 25 november 2009

Nu får det vara nog!

Se filmen nedan (eller gå in på djurrattsalliansen.se och se den därifrån). Det är det här ni äter, härifrån kommer julskinkan, baconet, korvarna och kotletten. Djuren föds upp och lever så här för att vi ska kunna sitta och proppa i mat som vi inte ens behöver, mat som sörre delen av världens befolkning inte ens har råd med. Och det här är svenska grisar, grisar som borde ha det bra.
Skärp er. Sluta äta kött och stoppa på så sätt djurplågeriet.
Djuren har inget att säga till om och är helt beroende av oss och att vi behandlar dem väl. Vi har ingen som helst rätt att behandla dem såhär. Genom att köpa köttet säger vi ja till att behandla grisarna på det här sättet.

Ett liv som gris from Djurrättsalliansen on Vimeo.

tisdag 24 november 2009

Mitt eget kafé


Kvällarna med en nygjord Cappuccino är fina kvällar. F maler, pressar, skummar och brygger i sin gula maskin. Jag gör mest ingenting under tiden. Det man inte riktigt kan hantera behöver man aldrig riktigt befatta sig med och så ska det förbli när det gäller espressomaskinen. Jag kan låtsa att jag sitter på kafé, läsa en bok medan min egen servitör fixar i köket. Ja, så ska det förbli.

måndag 23 november 2009

Tre gubbar, tre gubbar...

Nu har vi mjöl ungefär överallt. Men det är det värt. Pepparkaksbakning är en mycket trevlig söndagssysselsättning. Mose åt några kilo deg. Sen behövde han inte mer mat den dagen.


lördag 21 november 2009

Lördagsmusik

Såhär sent på lördagskvällen kan vem som helst behöva lyssna på lite nostalgi och melankoli.



The Cure har en egen liten plats i mitt musikhjärta. Ja, så är det.

fredag 20 november 2009

Nästan helg

Det är något magiskt över fredagar.
Det absolut bästa med den här fredagen:
När jag bäddade sängen i morse sa Mose "Mamma du är en gullunge".

Därefter gjorde vi müsli med torkade aprikoser, blåbär och tranbär. Som vi sen åt innan den ens hade hunnit svalna. Filen blev också lite halvljummen sådär, men gott var det iallafall.



Sen läste vi DN en stund. Mose började med ekonomidelen, jag med kulturdelen. Sen bytte vi. Vi har ungefär samma lässtil: vi koncentrerar oss i första hand på fina bilder, därefter lättsamma texter om trevliga filmer och böcker. Och till sist det tunga, om krig och orättvisor och sånt. Vi hoppar helt över allt som handlar om börsen och sport.



Och sen gjorde vi två surdegslimpor, med massor av äpple och valnötter.



Nu kollar vi på hotell kantarell. Tänk om man fick bo på ett sånt hotell, tänk så trevligt det skulle vara!

torsdag 19 november 2009

Smoooothie

Smoothie är så väldigt bra till många saker. Som till exempel frukost, mellanmål, kvällsmat eller varför inte lunch... Den som inte har en mixer bör skaffa en omgående. För ett liv utan smoothie blir lite mindre lyxigt.


onsdag 18 november 2009

På tal om vädret

Jag skojar inte, jag såg faktiskt solen idag på morgonen. Den spred några bleka strålar över Vasaparkens lilla skridskobana, där små dagisbarn i neongula västar vinglade fram. Men sen, lite senare, kom det gråa tjocka täcket tillbaka och lade sig återigen till rätta över himlen. Den konstanta gråheten verkar vara här för att stanna.


Ikväll blir det Anna Ternheim i Uppsala. Hon är så bra så bra. Punkt.


Bild från annaternheim.com.

tisdag 17 november 2009

Loppelisoppa

Broccoli (loppeli enl Mose) är väldans gott och Loppelisoppa är fruktansvärt enkelt. Därför äter vi den typ jämt.
För en barnvänlig variant kan man göra såhär:
Fräs en stor gul lök i smör. Lägg i typ 500 g broccoli (jag tar alltid fryst och det funkar bra) och fräs lite till. Häll i 6 dl vatten, 2 buljongtärningar och ca 1 dl matlagningsgrädde, crème fraiche eller vad man känner för. Koka i 10 min. Mixa mixa mixa. Kasta till sista i massor av hackad persilja och riven ost. Krydda lite på måfå om du känner för det.
Och hej och hå så hade vi gjort en Loppelisoppa på ingen tid alls.

måndag 16 november 2009

Bröllopsdag

Gårdagens bröllopsdag (6år) firades ordentligt. Buffén på Grill var fasligt god och inredningen ännu bättre än före branden. Vi försökte summera våra 6 år, men kom nog bara fram till att hjälp vad tiden går fort. Smartare än så var vi inte igårkväll.

fredag 13 november 2009

På otursdagen...

...har Mose och jag hunnit med följande:

1. Klappat hungriga får.


2. Druckit kaffe och ätit choklad (jag).

3. Gjort finfina ljus i kaffekoppar från Myrornas.
4. Virkat ett orange hjärta.

5. Somnat på två köksstolar täckta med DN (Mose).

Fredagen den 13 har hittills varit väldigt trevlig.

torsdag 12 november 2009

Du, jag & kvällarna

Det här är Fredrik och jag. Exakt. Varje kväll. Såhär håller vi på. Tills båda är ungefär lika sura. Och dessutom längtar jag efter en stor förändring av något slag, så varför inte färga håret blått?!

Hon: Kommer du snart? Han: Snart! Hon: Jag kan inte sova innan du också går och lägger deg! Han: Kommer!

Han: Jag bara började på ett litet projekt. Jag är strax klar! Datorn: Du är lilla My. Han: Sorry, älskling. Jag måste börja om.

onsdag 11 november 2009

Filmaddicted

Jag såg (500) Days of summer häromdagen (med fantastiska Zooey Deschanel) och den var ju så bra att jag nog ska se den en gång till om ett tag. Nu kan man ju tro att jag alltid kollar på film. Och det kan man ju få tro, för så är det ju nästan. Men vad kan man annars göra om kvällarna? Jag virkar och kollar på film. Och kanske dricker te och äter skorpor med smör på. Vad gör ni om kvällarna? Finns det bättre saker att göra?
Nu längtar jag efter biofilm. Men snart kommer ju tonåringarnas tonårsfilm New Moon. Då får det nog bli en röd sammetsstol.

tisdag 10 november 2009

Morgonstad

Odengatan ganska tidig morgon. Stan är trevlig före den vaknar upp på riktigt. Allt är lite sömnigt, rastande hundar har knappt öppnat ögonen än, vinden är kall och dagen är ny. Doften av nymalet kaffe sipprar ut från små morgonpigga kaféer. Ett par trötta är på promenad i pyjamasbyxor, kanske ska de köpa frukostfil.

måndag 9 november 2009

Gult bullberg

Lite tidigt kanske, men tänk så bra att redan ha frysen full av lussekatter! Tre formade, några tryckte i russin, endel passade ugnen och andra satt i soffan och väntade på färdiga bullar och kall mjölk. Ett ganska bra team.

Fars dag

Pappa fick ett virkat gps-fodral.

torsdag 5 november 2009

Sollängtan

Här är vi, Mose och jag i tidningen. Och som vanligt känns min text inte hundra procent mig. Varför ska det alltid trixas och fixas? Dessutom säger jag Kap Verde, inte I. Strunt samma. Fint blev det iallafall.


Coraline på skärmen

Jag såg Coraline igårkväll. För andra gången. Så himla bra. En måste-se-film.
För övrigt funderar jag på att ta bilen till dagis i eftermiddag. För vem vill gå ut i det här vädret?




onsdag 4 november 2009

Kap Verde på papper

Håll utkik efter Vi Föräldrar nr 13 som kommer ut i butikerna imorgon. Där finns Afrika, sol, sand, strand och en hel massa Mose.
Kan bara inte fatta att det har gått ett år sedan vår fina resa, som jag bloggade lite om här.

tisdag 3 november 2009

Underskattad uppfostringsmetod

Mutor är förträffligt bra att ha ibland. Som när man ska handla mat och lillungen börjar plocka godis från smågodislådorna. Då drar man bara fram en Bamsetidning från tidningshyllan. Och vips har tankarna på godis försvunnit. För övrigt kan man ju undra hur många barn som har petat och kanske till och med slickat på smågodiset i lådorna längst ner?! Jag brukar sällan fundera på det när jag plockar påsen full.
Rastlöshet botas med kakbakning. Igår blev det en lingonkaka. Jag mätte, Mose blandade och slickade rent skålen. Sen blev det finfint kvällsfika en helt vanlig och fasligt blåsig måndagskväll.
Det var det det.



måndag 2 november 2009

Högtidsmix

Halloweenfest/inflyttningsfest i lördags. Vi tog med lite hemmagjord müsli, som säkert kan pigga upp dagen efter.
Och sen tände vi ljus i trädgården.
Två helt olika högtider ihopsmälta till en. Men jag tänker att om tomten kan samsas med Jesus på julen, borde väl skrattande pumpor komma överrens med fladdrande gravljus en helg på hösten.